Klanttevredenheid verhogen met AI: wat betekent dat voor jou?

In een eerdere blog heeft Boudewijn Chamuleau, mede-eigenaar van Contact Center Live, al uitgelegd hoe AI kan bijdragen aan het verhogen van de tevredenheid van je medewerkers. Door saaie en repetitieve taken te automatiseren, kunnen medewerkers zich concentreren op waardevollere – lees: leukere – taken. Maar wat betekent dit eigenlijk voor jouw klanten? Dat is waar Boudewijn in deze blog dieper op ingaat.

AI-bots en conversational AI

AI biedt een scala aan klantgerichte oplossingen, zoals slimme op AI gebaseerde chatbots en conversational AI. Op die manier kun je je klanten razendsnel antwoord geven en service bieden op basis van beschikbare gegevens. Het grootste voordeel kennen we, zowel vanuit de klant bezien als vanuit de organisatie: AI staat dag en nacht voor je klaar. Niks wachten tot de klantenservice weer bemenst is, je kunt er altijd terecht. De beperkingen kent waarschijnlijk ook iedereen. We hebben allemaal weleens ervaren dat onze vraag niet past in de vooraf geprogrammeerde opties van een chatbot. Je wilt een medewerker spreken, maar voor je het weet ben je in een eindeloze loop beland. Gelukkig wordt de technologie steeds geavanceerder, interactiever en dynamischer. Een moderne chatbot zal je in contact brengen met een medewerker van vlees en bloed, zodra het merkt dat de vraag te complex is of buiten hun expertisegebied valt.

Naadloos schakelen tussen communicatiekanalen

AI speelt ook een grote rol bij het integreren van verschillende communicatiekanalen. Dankzij AI wordt omnichannel-routing mogelijk gemaakt, waarbij interacties intelligent worden gerouteerd naar het meest geschikte kanaal op basis van context en medewerkersbeschikbaarheid. Bovendien behoudt AI de context van interacties, ongeacht waar die plaatsvonden, waardoor klanten niet steeds opnieuw hun verhaal hoeven te vertellen. AI-chatbots kunnen klantvragen beantwoorden op diverse kanalen en naadloos overschakelen tussen kanalen om de klant te helpen. Automatische vertaling van berichten tussen talen en voorspellende analyses om het meest geschikte kanaal te kiezen op basis van klantvoorkeuren en gedrag zijn andere voordelen. Kortom, AI maakt naadloze communicatie mogelijk . Dat zorgt voor een consistente en efficiënte ervaring voor klanten. En dat is van ongekend belang als je weet dat bedrijven met een sterke omnichannel-omgeving een indrukwekkend retentiepercentage van maar liefst 89 procent behalen. Dit cijfer is significant hoger dan bij organisaties die geen sterke omnichannel-strategie hebben, waar het retentiepercentage slechts 33 procent bedraagt.

Persoonlijke benadering

Een van de krachtigste aspecten van AI in customercontactcentra is de mogelijkheid om diensten en aanbod te personaliseren. Door klantgegevens te analyseren, krijgt AI razendsnel inzicht in klantvoorkeuren, -behoeften en -gedrag. Hierdoor kun je op maat gemaakte interacties en aanbiedingen leveren die perfect aansluiten bij de individuele wensen van je klanten. Deze persoonlijke benadering zorgt ervoor dat klanten zich echt gewaardeerd en begrepen voelen. Het zorgt voor een diepere band tussen het merk en de klant. En wat dat betekent voor de klanttevredenheid, dat hoeven we niemand meer uit te leggen.

Meer weten?

Een optimale klantbeleving is de primaire factor waarmee je je kunt onderscheiden van de concurrentie. Selfservicekanalen en automatisering helpen je daarbij en zijn daarmee bepalend voor de toekomstbestendigheid en het succes van je organisatie, op korte én lange termijn. Benieuwd hoe AI ook jouw bedrijf kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en ontdek hoe onze contactcenteroplossing jou kan helpen bij het optimaliseren van jouw Customer Experience. Samen kunnen we werken aan het creëren van een klantgerichte strategie die klantretentie stimuleert en jouw verkoopresultaten verhoogt.

Eerst eens verder kennismaken? Blijf dan op de hoogte door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.